Što je to jednostavno? Pa vjerojatno ono što nije komplicirano. U kulinarstvu bi to bilo snaći se na brzinu s onim što imaš pri ruci. Ako znamo što se s čim slaže još bolje. Nekad improvizacije ispadnu bolje od originalnog recepta. Uostalom i oni su nastali nečijim isprobavanjem. Kupili ste ili dobili šampinjone prvi put. Možemo ih jednostavno narezati (ili ne) i staviti na zagrijani maslac (margarin, ulje) i pirjati dok ne ispari tekućina koju su ispustile gljive. Posolimo i možemo jesti. Ako želimo s lukom, prvo ćemo užutiti narezani luk, a onda dodati gljive. Ne mora ostati sve na soljenju. Može se dodati vegete, bibera, kosanog peršina, vlasca,… Ako volite jaja dodajte ih pred kraj i umutite skupa s gljivama. Što ćete još uz to? Ono što imate. Ako su pitanju neke šnicle zovite i mene.

Ako želite malo komplicirati, šampinjonima otkinite stapke i nasjeckajte ih, pomiješajte s češnjakom i peršinom, napunite klobuke, naribajte gore malo parmezana, poklopite alu-folijom i stavite na pola sata u pećnicu. Poslije skinite foliju i ostavite da ispari voda.

Za juhe vam je osnova skoro uvijek mesna juha i gljive, a ostalo su nijanse.

Da dalje ne kompliciramo, evo nekoliko recepta kao osnova za vaše daljnje kreativno stvaralaštvo.

ŠAMPINJONI S JAJIMA

količina

sastojak

25 dag

šampinjona

1

manja glavica luka

4

jaja

ulje, sol

 

Priprema: Šampinjone očistiti i narezati na ploške. Luk usitniti na kockice. Na ulju pirjati luk pa dodati gljive i pirjati uz miješanje dok ne ishlapi sva tekućina, a zatim posoliti. Jaja razbiti u zdjelice i posoliti i istući. Izliti jaja na propirjane gljive. Poslužiti toplo.

 

ŠAMPINJONI SA SLANINOM

količina

sastojak

0,5 kg

šampinjoni

20 dag

dimljena slanina

1 glavica

luk

2 žlice

maslac

1

limun

peršin, papar i sol po okusu


Priprema: Šampinjone pažljivo očistiti, oprati i staviti u vodu zakiseljenu limunovim sokom. Na zagrijanom maslacu popržiti kosani luk i na kockice narezanu slaninu. Šampinjone izvaditi iz vode, osušiti i narezati na tanke listiće, pa ih u drugoj posudi popržiti na maslacu. Zatim spojiti šampinjone s poprženim lukom i slaninom, posoliti, zapapriti i pirjajte zajedno oko 15 minuta. Prije posluživanja posuti kosanim peršinovim listom.

SALATA OD SIROVIH ŠAMPINJONA

količina

sastojak

40 dag

šampinjoni

1

limun

10 dag

vrhnje

sol, papar i peršin po okusu


Priprema: Izaberite manje šampinjone, operite, posušite krpom i narežite na tanke ploške. Stavite ih u zdjelu i prelijte limunovim sokom i dobro promiješajte da se natope limunom. Posolite i ako želite zabiberite. Tako priređeni šampinjoni mogu stajati u hladnjaku. Prije no što ih poslužite dodajte im vrhnje i provjerite da li im je potrebno dodati još malo soli i limuna. Pospite nasjeckanim peršinom. Vrijeme pripreme: 15 minuta.

 

RIŽA SA ŠAMPINJONIMA

količina

sastojak

40 dag

šampinjoni

20 dag

riža

7 dag

maslac

peršin, sol i biber po okusu


Priprema: Šampinjone oprati, posušiti krpom i narezati na tanke kriške. Lagano dinstati na maslacu, dodati fino isjeckani peršin, posoliti i po želji začiniti biberom. Rižu skuhati na uobičajen način i pomiješati sa šampinjonima.

 

PEČENI ŠAMPINJONI

 

količina

sastojak

500 g

šampinjona

150 g

slanine

vegeta, malo maslinova ulja i maslaca, bosiljak, mažuran, češnjak

Priprema: Šampinjone očistiti, staviti u posudu za pečenje. Začine nasjeckati, pomiješati s maslinovim uljem, preliti šampinjone, posoliti, malo zapapriti. Dodati malo vegete. Slaninu nasjeckati na kockice i njime posipati šampinjone. Na kraju tu dodati još koji komadić maslaca. Ispeći u pećnici dok ne omekšaju.

 

BUKOVAČE S JAJIMA

(za jednu osobu)

 

količina

sastojak

20 g

bukovače

l glavica

crvenog luka

2

jaja

malo ulja, sol, papar po želji


Priprema: Na vrućem ulju popržiti luk (ne smije požutjeti). Na rezance narezati bukovače i pržiti dok ne ispari voda iz gljiva. Umutiti jaja i dodati gljivama. Dodati soli i papra prema ukusu.

 

BUKOVAČE NA ŽARU

količina

sastojak

1 kg

bukovača

maslinovo ulje, sol, papar, češnjak, sitno kosani peršin


Priprema: Gljive operite i posušite. Prije pečenja na žaru potopite ih u maslinovo ulje, češnjak, sol, papar i peršin. Ocijedite ih i pecite dok ne porumene. Vrijeme pripreme oko 15 min.

 

 

VRGANJ NA GLJIVARSKI

Tavu staviti na jaku vatru pa u nju staviti grudu maslaca. Kad se maslac počne pjeniti, ubaciti narezani češnjak i vrganje narezane na tanke listiće. Posoliti, pobiberiti, promiješati 3 - 4 puta. Vrganjima je dovoljnu 5 - 6 minuta jake vatre. Poslužiti toplo.

 

POHANE SUNČANICE

Za ovo jelo koristi se samo klobuk gljive. Klobuk sunčanice dovoljno je uvaljati u brašno, zatim u razmućeno jaje (kojem se doda soli po ukusu), a onda se sve uvalja u krušne mrvice. Na tavi zagrijte mast i kratko pohajte priređene klobuke. Poslužite ih uz tartar umak.

 

GLJIVE NA BRZI NAČIN

 

količina

sastojak

200 ml

slatkog vrhnja za kuhanje

400 g

šampinjona

100 g

sira (mozzarele)

50 g

nasjeckane slanine

1 češanj

češnjaka

papar, peršin

 

Priprema: Gljive očistiti, posoliti i peči 10 minuta. Slaninu popržiti da se zacakli. Dodati sjeckan češnjak (1 minutu zajedno pržiti), a zatim preliti vrhnje preko toga. Dodati isjeckani sir. Sve izmiješati dok se ne istopi. Dodati papra i soli, posuti peršinom. Služiti toplo.

 

 

PEČURKE NA GRČKI NAČIN

količina

sastojak

750 gr

šampinjona ili vrganja

2dl

vode

2dl

bijelog vina

1dl

maslinovog ulja

1,5

limun (sok)

1

lovorov list

biber u zrnu i sol po okusu


(vrijeme pripreme 6-8 minuta)

Priprema: Manje pečurke ostavljamo cijele a veće siječemo na 4 dijela. Vodu sa svim začinima pustimo da zavrije. Spustimo pečurke i kuhamo. Skinemo sa vatre i ostavimo pečurke u tečnosti da se ohlade. Služe se malo prelivene tečnošću od kuhanja.

 

PUNJENI ŠAMPINJONI

količina

sastojak

50 dag

gljiva

10 dag

šunke ili neke salame po izboru

tvrdog ribanog sira i kiselo vrhnje


Priprema: Izvaditi stapke, klobuke malo posoliti i staviti u tepsiju namazanu uljem. U svaki klobuk se stavi malo šunke i izribanog tvrdog sira. Preko toga staviti malo vrhnja i staviti u pećnicu da se peče 15-20 min.

 



BUKOVAČE S PARMEZANOM

 

količina

sastojak

4-8

klobuka bukovače

50 g

maslaca

parmezan, sol, papar po želji


Priprema: Klobuke bukovača pažljivo narezati na komade, oko 0,5 cm debljine. U tavi rastopiti maslac i staviti na njega gljive i pirjati ih u poklopljenoj tavi oko 5 minuta. Okrenuti gljive nekoliko puta, posoliti i zapapriti. Nakon toga maknuti poklopac i nastaviti pirjanje. Maknuti tavu s vatre, posuti parmezanom i odmah servirati.